WijnbouwerDomaine de Colonat

Beaujolais - Frankrijk

Wat meer informatie over 'Domaine de Colonat'

Er zijn weinig wijnbouwbedrijven die zulk een indrukwekkende historiek kunnen voorleggen. Reeds in de tijd van de Romeinen liep een belangrijke weg door dit domein. Van toen dateren ook de eerste wijngaarden.

De filosofie van Colonat ligt hem in het bewaren van die tradities die reeds generaties worden doorgegeven. Elke terroir wordt nauwgezet in ere gehouden en afzonderlijk gevinifieerd. Hun wijnen zijn een afspiegeling van elke afzonderlijke wijngaard, waarbij karakter en typiciteit primeren.

De wijnranken zijn diep geworteld in hun heuvels, historiek en cultuur. Van het moment dat Claude Collogne in 1828 het domein kocht, zijn er ondertussen al 7 opeenvolgende generaties gepasseerd. Christine en Bernard Collonge beheren nu het prachtige Domaine de Colonat en ook hun zoon Thomas is volledig mee in het bedrijf geïntegreerd.

Graag tonen zij welke prachtige dingen allemaal mogelijk zijn met de Gamay-druif.

Logo van Domaine de Colonat

Waarom je Domaine de Colonat echt in huis wil hebben:

Enorm rijke en indrukwekkende historiek dat dateert van de tijd van de Romeinen.

Domaine de Colonat is ondertussen al zeven opeenvolgende generaties een familiebedrijf!

Elke terroir wordt nauwgezet in ere gehouden en afzonderlijk gevinifieerd.

Hun wijnen zijn een afspiegeling van elke afzonderlijke wijngaard, waarbij karakter en typiciteit primeren.

De wijngaarden van Domaine de Colonat in Beaujolais

Het terroir

Semi-Continentaal klimaat. Koude lucht uit de Alpen en warme lucht uit het zuiden. De botsing tussen deze verschillende luchtstromen maakt dat het weer in beaujolais soms zeer grillig kan zijn.

De ondergrond

Leisteen en granietzand. (Granieten zandgronden op een heuvel, grenzend aan de Cru Fleurie)

Wijnbouw in Beaujolais

Beaujolais, gelegen in het oosten van Frankrijk, is een wijnstreek die bekendstaat om zijn lichte, fruitige rode wijnen gemaakt van de Gamay-druif. De wijnbouw in Beaujolais wordt gekenmerkt door enkele opvallende kenmerken:

Gamay-druif: De Gamay-druif is de ster van Beaujolais. Deze druivensoort gedijt goed in de granietachtige bodems van de regio en levert wijnen op met heldere rode kleuren en smaken van rood fruit, zoals kersen en frambozen.

Vinificatiemethode: Beaujolais staat ook bekend om zijn unieke vinificatiemethode genaamd "carbonische maceratie." Hierbij worden hele druiven in tanks geplaatst en afgesloten met koolstofdioxide, wat leidt tot intrigerende aroma's en levendige smaken.

Classificatie: Beaujolais-wijnen worden ingedeeld in verschillende categorieën, waaronder Beaujolais Nouveau, Beaujolais, Beaujolais-Villages en tien cru's (toppercelen), zoals Morgon, Fleurie en Brouilly.

Feest van Beaujolais Nouveau: Op de derde donderdag van november wordt het feest van Beaujolais Nouveau gevierd, waarbij de eerste wijn van het nieuwe oogstjaar wordt vrijgegeven. Het is een vrolijke traditie die wereldwijd wordt gevierd.

Kortom, de wijnbouw in Beaujolais wordt gekenmerkt door zijn unieke druif, vinificatiemethoden en de viering van Beaujolais Nouveau. Het is een regio die bekendstaat om zijn toegankelijke en charmante wijnen die perfect zijn voor het vieren van het goede leven.

Sfeerbeelden van
Domaine de Colonat